Hoci si o sebe myslíte, že patríte medzi ženy extrémne vysadené na poriadok, dosť možno máte na určitých veciach doma rovnakú špinu, ako sa nachádza v byte troch mužov, ktorí možno ani nevlastní metlu a handru. A stavíme sa, že by ste ich tam nečakali. Najviac špiny sa totiž nachádzajú tam, kde pripravujete jedlo – v kuchyni!
- Hubka na riad
Baktériám sa darí vo vlhku a medzi zvyškami jedla. Najradšej majú túto kombináciu E. coli a Campylobacter, ktoré stoja za črevnými infekciami a nevoľnosťou. Celé kolónie osídľujú vaše hubky na riad. Aj napriek tomu, že hubku vždy po použití vyperiete, vyžmýkate a dáte do príslušnej nádobky alebo mištičky, keby ste vykonali mikrobiologický obor, nájdete na nej celé tisíce týchto malých záškodníkov. Podľa vedcov z univerzity v Arizone, ktorí vykonávali výskum výskytu baktérií v domácnosti, je na hubičke 50-krát viac mikroorganizmov ako na doske verejných záchodov. - Doštička na krájanie
A v kuchyni ešte zostaneme. Strieborná medajľa totiž patrí doske, na ktorej krájate mäso. Pokiaľ ho totiž po použití len umyjete saponátom a vodou, nikdy nezamedzíte tomu, aby sa tu začali množiť Salmonela, E. coli a Campylobacter. To by ste dosku museli vyvariť, poprípade umyť v umývačke na program s vysokou teplotou. Preto sa odporúča mať jedno vyhranené na zeleninu a druhé na mäso. - Drez na riad
Aj váš drez osídľujú nepozvaní hostia. Združujú sa obzvlášť okolo výlevky, kde je vlhko takmer neustále a tým sú splnené podmienky na ich expanziu. Čím menej drez používate, tým viac sa množia. Preto vždy pamätajte na to, že pokiaľ odchádzate na dlhšiu dobu z domu, nastriekajte do drezu niektorý z čistiacich prostriedkov a ihneď po príchode ho umyte. Tiež v ňom neumývajte ovocie a zeleninu priamo, ale používajte misky a už vôbec v ňom nenechávajte špinavý riad.